Túra a LEGO gyárban

2016-10-28

A Lego egy világszerte igen sikeres építőjáték neve. A Lego termékek egymással minden esetben kombinálható és összekapcsolható építőelemekből állnak. Története 1932-ben kezdődött, mára szinte nincs olyan dolog, amit ne lehetne megépíteni Legóból a több mint tízezerféle alkatrész segítségével. A Lego alkatrészek kulcsfontosságú tulajdonsága, hogy kezdettől fogva egyazon rendszer elemeit képzik: minden egyes sorozat, újonnan megjelenő készlet kompatibilis a már megjelent készletekkel. A Lego alkatrészek - mérettől, formától, színtől és funkciótól függetlenül - valamilyen módon biztosan összeépíthetők a többi alkatrésszel. Neve a dán „Leg godt!” kifejezésből származik, ami azt jelenti: „Játssz jól!”. A ma ismert, műanyagból készült Lego 2008-ban ünnepelte 50. születésnapját.


 

A LEGO cég a hetvenes évek óta van jelen Magyarországon. A nyíregyházi LEGO gyár pedig 2008 óta működik.

Azon szerencsés helyzetbe kerültem 2010 tavaszán, hogy egy közösségi oldal jóvoltából többedmagammal gyárlátogatáson vehettem részt a nyíregyházi LEGO gyárban. A program a következő állomásokból állt:

Egy rövid prezentáció a gyárról, és a LEGO történetéről, üzletpolitikájáról, majd a DUPLO elemek gyártási folyamatának bemutatása a csomagolásig.

Érkezéskor a következő kép fogadott minket:

A gyár bejáratának épülete

 

Már a parkolóban is akadt némi látnivaló, illetve az irodai dolgozók autóinak

rendszáma is duplo, lego feliratú volt, a főnöké a duplo01 volt.

Miután a kültéri fényképezkedések megvoltak, beljebb merészkedtünk, ahol ismét akadt némi fotózni való. Közben éppen műszakváltás volt, özönlöttek a Lego dzsekis, Lego táskás emberkék, mindenki irigylő szemmel nézte őket a szerkójuk láttán. A gyárban 3 műszakban megy a gyártás, napi 24 órában.

Természetesen minden ajtó felirat legó kockákból állt.

 

A prezentáció után kezdődött a gyárlátogatás érdemi része

Érdekesség, hogy a világon 6 db gyár üzemel, valamint a duplo elemeket egyedül Nyíregyházán gyártják a világon.

 

Miután végig mentünk a gyártási folyamatokon, az összeszerelés fele menet útba esett a minőségellenőrzés részleg. Itt 3 csoportra osztva tesztelték a dolgozók az elkészített elemek strapabíróságát. Például összetörhetők-e, 1,5-2 méterről egy 25kg-os súlyt ejtettek az adott elemre; vagy próbálták megolvasztani a figurákat. Vicces volt, hogy van, aki azzal foglalkozik, hogy széttörje, amit más összerakott.

Ezután az összeszerelő részleg volt soron, itt rakják össze a figurákat, és az egyéb elemeket. A figurákon kívüli elemeket egy ultrahangos géppel "hegesztik" össze, a figurákat pedig egy gyártósoron. Érdekesség, hogy a sor végén lézeres minőségellenőrzés van. Azt ellenőrzi, ha pl a figura szeménél akár 1 ezred milliméter eltérés van a beállított értékhez, selejt. Mondtuk is, hogy csináljunk 1 db selejtet, de inkább adtak mindenkinek egy tökéletes figurát.

 

A legvégső fázis a csomagolás volt, az ellenőrzés ott is maximálisan precíz, miután dobozokba kerülnek a legok, a szalag végén súlyellenőrzés van, ennek demonstrálásaként ismét megpróbáltunk selejtet gyárttatni. Az egyik dobozba egy plusz elem került, és ahogy kell, a masina egyből kivágta a sorból a gyanús készletet. A precizitást legjobban a "selejtfal" példázza, ide ki van válogatva minden hibalehetőség, és a részlegvezetőknek meg kell mutatniuk minden dolgozónak, hogy így néz ki egy selejtes darab. Erre egy jellemző történet - ami csak később derült ki - az egyik ismerősünk dolgozott a gyárban, a szalagos részen, és várta, hogy mikor vihet haza selejtet/jellemzően azokat a dolgozók hazavihetik/, de szegény nem bírta ott addig a melót. Előbb otthagyta a gyárat, minthogy haza tudott volna vinni valamit. Természetesen a dolgozóknak van lehetőségük a termékek megvásárlására is, erre a célra van egy dolgozói shop a gyárban, ahol féláron vásárolhatnak.

Mindent egybevetve mindenki számára felejthetetlen élmény volt. Nekem pláne, mert gyermek korom óta legózom, nyarakat építettünk át ismerősökkel-rokonokkal. A LEGO-láz azóta is tart.

 

Ezúton is szeretném megköszönni az illetékeseknek mégegyszer, hogy megadatott a lehetőség, a gyár mottójával búcsúzom;

"Only the Best is good enough"