Nem csak gyerekeknek jó játék a Lego

2017-01-17

A Lego alapvetően a gyerekeknek készült játék, méghozzá a leghasznosabbak egyike. Nem ritka jelenség ugyanakkor, hogy a szülők is leülnek a gyerekek mellé építkezni, teljesen belefeledkezve a játékba. Sőt, olyanok is előszeretettel legóznak, akiknek nincs gyerekük, és nem tudnak azzal „takarózni”, hogy a gyerekkel játszanak. Legózni egyszerűen jó, akkor is, ha nem gyerek már az ember. De vajon miért szeretjük annyira ezt a játékot még felnőttként is, hogy képesek vagyunk jobban várni az új készleteket, mint a gyerekek, aztán hosszú órákat (napokat?) töltünk azzal, hogy kirakjuk?

Mert a Lego kihívás

 

Persze nyilván nem a hároméveseknek való készletekről beszélünk, de a nagyobb, iskolás gyerekek számára tervezett kollekciók alaposan megdolgoztathatják egy felnőtt agyát is. Egy-egy bonyolultabb szett kirakása egy felnőtt számára is napokat vehet igénybe, pláne, hogy munka mellett azért nem tudunk egész nap legózni. A nagyobb gyerekeknek való készletekben már nem feltétlenül olyan egyértelmű, mi hová tartozik, így valódi sikerélményt jelenthet összerakni egy-egy ilyen járművet, építményt vagy figurát.

 A Lego kihívás

Mert kikapcsol

 

Ha aktívan pihenünk, gyakran sokkal jobban fel tudunk töltődni, mintha csak feküdnénk a tévé előtt, vagy aludnánk. A stresszes munkanapok után tökéletes levezetés egy kis legózás. Ez ugyanis igényel annyi koncentrációt, hogy nem a munkahelyi és egyéb gondokon-bajokon jár az ember esze, de annyit azért nem, hogy kifejezetten fárasztó legyen. Így kellemesen ki tudjuk kapcsolni az agyunkat, meg tudunk kicsit szabadulni a problémáktól úgy, hogy teljesen mással foglalkozunk. Ezután könnyebben fog menni a pihenés is, mert már átkapcsoltunk, kicsit levezettük a stresszt.

 A Lego kikapcsol

Mert jó egy kicsit gyereknek lenni

 

Ki mondta, hogy egy felnőtt ember nem játszhat? Mindenkinek jár egy kis szórakozás, még akkor is, ha dolgozik, és esetleg családja is van. Kifejezetten jóleshet, ha egy kicsit gyerekek lehetünk felnőttként, és játszhatunk, a Lego pedig tökéletes erre a célra. Az benne az igazán jó, hogy korlátlan lehetőségeket ad: ezerféle tárgyat építhetünk, akár olyasmiket is, amikből mindennapos használati tárgyak lesznek, például ékszertartó. A határokat csak a kreativitásunk szabhatja meg.

 A LEgo jó közös családi program

Mert jó közös családi program

 

Persze ne feledkezzünk meg arról sem, milyen jó, ha az embernek már családja van, és jut idő egy kis közös játékra is. A legózás az a tevékenység, amit a család minden tagja tud élvezni, habár kicsik esetében a pici kockákkal vigyázni kell. A Legóban mindenki találhat magának kihívást, így mindenki számára érdekes játék lehet. Mindeközben beszélgetésre is alkalom nyílik, amivel közelebb is kerülhetünk egymáshoz., a gyerekek pedig sok szempontból fejlődhetnek játék közben. Vigyázat, legózás közben irreálisan gyorsan telik az idő: könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy egy egész napot végigjátszottunk!