Milyen készségeket fejleszt a Lego?

2016-12-21

A legtöbb szülőtől azt halljuk, hogy örül, ha a gyermeke Legózik, mert „ez legalább egy értelmes játék, ami fejleszti”. Hogy pontosan mit fejleszt, azt már kevesebben tudjuk felsorolni. A kreativitást mindenképpen, hiszen a semmiből kell megalkotni az építményeket – kivéve persze, ha rajz alapján csináljuk, de valljuk be, sokszor az sem könnyű munka, és komoly koncentrációt igényel. De vajon milyen készségekre, képességekre hat még a Lego, és miért is örülhetünk neki, ha a gyermekünk ezt a játékot választja? 

Légy kreatív alkotó más gyerekkorban LEGO-val.

Ezekre van jó hatással a Legózás:

1. Helyzetfelismerés

Már az egészen kicsiknek való Legók is segítenek a helyzetfelismerés fejlesztésében, hiszen a kisgyereknek meg kell tanulnia, hogy is illessze össze az egyes elemeket. Ami nekünk egyértelműnek tűnik, az egy másfél-két éves gyereknek még nagyon komoly koncentrációt és gondolkodást igénylő munka – nevezetesen, hogy hogyan is kell két kockát összerakni. Ha azonban rájön, a többi elem esetében már meglátja az ismerős helyzetet, és rájön, mit is kell vele csinálni.

 

LEGOzva legyél profi helyzetfelismerő | Kockavilág

 

2. Motorikus képességek

A Legózás során látott összefüggések alapján a gyerekek hamarabb rájönnek, hogy, miként tudják megváltoztatni a környezetüket az elképzeléseiknek megfelelően. Például hamarabb jön rá a gyerek, hogy bár az asztalt nem éri fel, de ha odatolja a kisszéket, és rááll, akkor azzal meg tudja oldani a problémát. Ettől persze a legtöbb anya haja égnek áll, de fontos fejlődési fázis.

 

3. Megnő az önbizalmuk

Kicsit talán furcsának hangzik ez a pont, hiszen mégis hogyan függ össze az önbizalom a Legóval? Nos, úgy, hogy ha kitapasztalják, mi hogyan illik össze, és sikerül megépíteniük, amit szeretnének, az sikerélményt fog számukra jelenteni. A sikertől pedig bátrabbak lesznek, könnyebben próbálnak ki újdonságokat, tehát megnövekszik az önbizalmuk. És mindez csak azért, mert rájöttek, hogyan kell a kockákból falat építeni!

 

Légy kreatív alkotó más gyerekkorban LEGO-val.

 

4. Kreativitás

Ahogy említettük a cikk elején, a Legózás jó hatással van a kreativitásra. Ez különösen igaz a nagyobb gyerekekre, akiknek már nem nagy kunszt leírás alapján megépíteni valamit Legóból. És itt jön be a képbe a kreatív énjük, hiszen nem csak olyasmit lehet építeni, ami le van rajzolva, hanem gyakorlatilag bármit, amit szeretnének. Lehet az repülő, autó, ház, óriáskerék, egyedül a képzeletük szab határt az építményeknek. A megvalósítás rajtuk áll, nekik kell kitalálniuk, hogyan lehet ezeket felépíteni. Halkan megjegyezzük, hogy ez még felnőtteket is képes órákra lekötni!

 

5. Logika

Ahhoz, hogy átlássuk, hogy egyes elemek hogyan kapcsolódnak egymáshoz, szükség van logikára is. Különösen igaz ez a nagyobb gyerekek számára készült készletekre, ahol már bonyolultabb elemek is vannak a kockáknál, például fogaskerekek, kormányok stb. Ezek összeszerelése azért jobban igénybe veszi a koncentrációs és a logikai képességet, mint a hagyományos, „kockás” verzió. Ha viszont ez jól megy a gyereknek, más dolgokba is hamarabb megláthatja a logikai összefüggéseket.