Miért szeretjük a Legót?

2017-02-02

A Lego gyakorlatilag generációk óta a gyerekek és a felnőttek kedvenc játéka. Ez az a játék, amihez felnőtt fejjel is leülünk olykor-olykor, és elkezdünk építkezni – még akkor is, amikor a gyerekek esetleg nincsenek is a közelben. Legózni egyszerűen jó, akkor is, ha már nem gyerek az ember. De vajon miért szeretjük annyira ezt a játékot?

Nos, ezt a kérdést többféle szempontból is megválaszolhatjuk. Nézhetjük a gyerekek szemszögéből, a szülőkéből, és egyszerűen felnőttként is. Mindenkinek más miatt szeret Legózni, ez ugyanis egy olyan játék, aminek nagyon sok előnye van.

 

Ezért szeretik a gyerekek

 

Gyerekként a Lego izgalmas, végtelen lehetőségeket rejt. Hatalmas kihívás felépíteni, amit elképzeltünk, látni, ahogy megvalósul, ami a fejünkben van. Mindeközben nagyon sokat is lehet tanulni: ha valami mégsem megy úgy, ahogy kigondoltuk, találhatunk más utat. A Lego épületeken bármikor lehet változtatni, bármikor meggondolhatjuk magunkat, és bármikor építhetjük még szebbre, még nagyobbra. Ha pedig a megálmodott építmény készen van, játszani is lehet vele, köszönhetően a Lego emberkéknek. Kitalálhatunk komplett történetet, amit eljátszhatunk, és ebbe másokat is be lehet vonni.

 Tanítsd meg gyerekedet játszani a LEGO-val

Ezért szeretik a szülők

 

Valljuk be, bármennyire is szeretjük a gyerekeinkkel tölteni az időt, szülőként aranyat tud érni néha fél óra nyugalom. Márpedig a Lego ezt megadhatja nekünk, ha elég idősek a gyerekek ahhoz, hogy legózzanak. Máshonnan nézve, a Lego egy értelmes játék, ami sok szempontból fejleszti a gyerekeket: a kreativitásukat, a szenzomotoros képességeiket, sikerélményeket ad nekik, amiknek köszönhetően bátrabbak lesznek, nagyobb lesz az önbizalmuk.

A Lego végtelen lehetőségeket kínál, egyszerre dolgoztatja meg a gyerekek fantáziáját és persze ügyességét. Ráadásul igen sok éven át kedvelt játék, már egészen kicsi gyerekek számára készült változat is kapható, a legbonyolultabbak pedig nemhogy a nagy gyerekeknek, de akár a felnőtteknek is kihívást jelenthetnek. Legóra beruházni tehát sosem rossz ötlet, minden életkorban imádják a gyerekek.

 A gyerekek rajonganak a LEGO-ért

Ezért szeretik a felnőttek

 

Felnőttként sokszor szeretnénk egy kicsit újra gyerekek lenni, visszamenni az időben és önfeledten játszani. A legtöbb gyerekeknek való játék azonban túl egyszerű és unalmas felnőtt fejjel – kivéve persze a Legót! Ez az, ami felnőttként sem lehet megunni, köszönhetően annak, amit már többször említettünk: nagyon sok lehetőséget rejt. Még egy felnőtt is nagyon jól el tud játszani azzal, hogy megépíti, amit kitalált.

Tovább megyünk: vannak olyan bonyolult, komplex Lego szettek (természetesen nagyobb gyerekek számára megalkotva), amik adott esetben egy felnőttet is komolyan megizzasztanak, pláne, ha még tapasztalatlan is a témában. Nem kis kihívás összerakni egy ilyen szettet, nem mellesleg kitűnően ki tudja kapcsolni az embert, mert igényel annyi koncentrációt, hogy totálisan kivonjon a hétköznapokból.