Vidámparki Kalandok - LEGO FRIENDS 41130

2016-09-07

Mint azt az előző készletbemutatónál már említettem, a Lego-nál korosztályonként több termékcsalád létezik. Ezek közül 3 termékcsalád van, ami kimondottam a kislányokat célozza meg, az érintettek legnagyobb örömére. Név szerint pedig a Disney Princess, Friends, és az Elves készletek. Ezúttal a Friends vonal készletei között kalandozva látogatunk el egy vidámparkba. Mindhárom vonalnál megtalálhatóak a célközönségre /8-12év/ jellemző dolgok. Gazdag, kavalkád szerű élénk, feltűnő színvilág, fényes-figyelemfelkeltő kiegészítők, és az elmaradhatatlan csillogás. Az elemek formái már letisztultabbak, jobban hasonlítanak a valóságban is megtalálható dolgokhoz. Kezdjünk is hozzá a kalandozásnak a vidámparkban!


 

Készletinfó, avagy mi van a dobozban?

A méretes doboz már önmagában is rabul tudja ejteni a kislányokat. Kellően színes, feltűnő, és árad belőle a csillogás, ami talán az első számú szempont a korosztály minden tagjának.

 1-LEGO-FRIENDS-41130-vidamparki-kalandok.jpg

2-LEGO-FRIENDS-41130-vidamparki-kalandok.jpg

A készlet jellemzői

- Ajánlott korosztály: 8-12 éves korig

- Elemszám: 1124

- Figurák száma: 4

- Összerakási idő: 1-2 óra

Az összerakott készlet pedig az alábbi elemeket tartalmazza

- Forgókapus bejárat

- Hullámvasút

- Óriáskerék

- Szabadesés a toronyból

- Pihenő sarok szendvicsekkel, fagylaltos kiskocsival

Az 1124 elem 8db egyenként számozott zacskóban található, plusz 2 külön csomagban a hullámvasútpálya elemei, csak a szabadeső torony rúdjára nem került csomagolás. Az összerakási útmutató igényes, jól érthető, az egyes lépések megfelelően illusztráltak, és a csomagszámozásnak megfelelően haladhatunk az építésben 172 oldalon keresztül. A mellékelt matrica lapon 14 számozott matricát találunk, melyek elhelyezésében az útmutató segít. Természetesen a már említett csillogás itt is jelen van, megfelelő fényben nagyon dekoratív tud lenni, a lányok legnagyobb örömére.

3-LEGO-FRIENDS-41130-vidamparki-kalandok.jpg

4-LEGO-FRIENDS-41130-vidamparki-kalandok.jpg

TIPP: Matricázási javaslat - a leválasztás után az adott elemen válasszuk ki az egyik oldalt/sarkot, és először ennél a kisebb résznél/felületen próbáljuk egyenesbe állitani azt. Ha már látszik, hogy jó helyen van, akkor végig simíthatjuk, és a matrica többi része már szintén tökéletes helyen lesz, megfelelő távolságra.

Összerakás, játszhatóság

 Az összerakásban a már említett módon, a számozott zacskók sorrendjében tudunk haladni.

TIPP: Az összerakásnál több technika létezik, természetesen mindenki az általa megszokott ’módszer’ szerint legózik, de talán a 2 legelterjedtebb a következő: Vagy szín/méret szerint válogatjuk szét az elemeket, ez időigényesebb, pláne a nagyobb elemszámú /1000+/ készleteknél, de a válogatás után könnyebben tudunk haladni. A másik formula a zacskónként történő ’kupacolás’, ahol az egyes zacskók elemeit kupacokban különítjük el. Ennek előnye, hogy nem megy el idő a szétválogatással.

Az egyes zacskók az alábbi bontásban tartalmazzák az elemeket:

  1. Emma, Andrea, fagylaltos kocsi, forgókapus bejárat

5-LEGO-FRIENDS-41130-vidamparki-kalandok.jpg

  1. Naya, Matthew, vidámpark térkép, hullámvasút kocsik

6-LEGO-FRIENDS-41130-vidamparki-kalandok.jpg

  1. hullámvasút pálya, belépőkapu

  2. hullámvasút pálya, emlékfotós kapu

7-LEGO-FRIENDS-41130-vidamparki-kalandok.jpg

  1. szabadeső torony

8-LEGO-FRIENDS-41130-vidamparki-kalandok.jpg

  1. óriáskerék tartószerkezete

9-LEGO-FRIENDS-41130-vidamparki-kalandok.jpg

  1. óriáskerék kabinok

  2. óriáskerék kabinok, pihenő sarok

10-LEGO-FRIENDS-41130-vidamparki-kalandok.jpg

A készlet rengeteg apró/csillogó/színes elemet tartalmaz, de mivel ez a készlet már idősebbeknek szól, így az elemek száma nem jelent problémát. Az útmutatót követve problémamentes azok összerakása.

TIPP: A készlet 2 eleménél /hullámvasút kocsik és óriáskerék kabinok/ több ugyanolyan elemet rakunk össze,  ezért hasznos lehet a ’párhuzamosítás’, a kocsik/kabinok egyidőben történő építése, igy kevésbé lesz unalmas, mintha mindig elölről kezdenénk a következő kabin/vagon összerakását.

Miután minden elem a helyére került, kezdődhet az érdemi játék a vidámparkunkban. Az első, és talán a legpraktikusabb eleme minden nagyobb készletnek az elem szétszedő.

11-LEGO-FRIENDS-41130-vidamparki-kalandok.jpg

Ez egy nagyon egyszerű, de praktikus szerszám, amivel a véletlenül összerakott/összeragadt/rossz helyre került elemeket tudjuk fájdalommentesen szétszedni. Tökéletes! További érdekesség, hogy a készlet tartalmaz egy ’Light Brick’-et, világitó elemet is, amit jelen esetben a hullámvasút első kocsijába tudunk beépíteni. 

A funkciója pedig egyszerű, nyomás hatására világít. A figura beültetésével tudjuk ’bekapcsolni’. A hullámvasút további érdekessége, hogy a pálya tartalmaz egy fotós kaput is, ami ’fényképet készit’ rólunk, ezt a fotót pedig a bejárat/kijáratnál meg is ’vásárolhatjuk’. :)

A vidámpark második legnagyobb darabja az óriáskerék, ezt egy oldalelem segítségével tudjuk mozgásra bírni, az egyes kabinok, csakúgy, mint az igazinál, szabadon mozognak, így kicsiben is tökéletes az óriáskerék élmény.

A park utolsó nagyobb eleme a 2 személyes szabadeső torony, itt, a mellékelt rúd segítségével ’szabadesik’ a szerkezet. Ennek az elemnek 2 érdekessége is van. Az egyik, hogy a kabinok kaptak egy biztonsági elemet is /mint a valós toronynál/, ami megakadályozza, hogy a figurák kirepüljenek pörgés közben /fő a biztonság J /. A másik pedig egy egyszerű gumi karika, aminek segítségével újra felhúzhatjuk a kabint a torony tetejére, és ismét kezdődhet a zuhanás. Apró, de ötletes megoldás!

A készlet egyik kisebb, de szintén érdekes eleme a pihenősarok, amely egy mozgatható fagylaltos kocsiból, 2 asztalból, 4 ülőkéből és némi ételből áll. Ezeket külön is kiemelném, mert a dizájnt tökéletesen sikerült eltalálni. Mind a hot-dog, mind pedig az alma, és a dinnyeszeletek esetében. Pozitívum, hogy dinnyék esetében nem kell az esetlegesen miniatűr matricával bajlódni, az elemek nyomtatott mintával rendelkeznek. Szebb, élethűbb, és jobban is mutat a tálban.

Végül pár teljes kép a megnyitott vidámparkról

13-LEGO-FRIENDS-41130-vidamparki-kalandok.jpg

14-LEGO-FRIENDS-41130-vidamparki-kalandok.jpg

Értékelés 

Összességében a készlet tökéletes választás lehet minden kislánynak, akár lánytestvéreknek is, hiszen a témaválasztásból adódóan többféle módon játszható, bármilyen vidámparki történet elmesélhető az elemek/figurák segítségével. Az így felépített vidámpark méretei pont megfelelőek, az elemszám optimális ahhoz, hogy ne fulladjon esetlegesen unalomba az építkezés, és maradjon kedv a játékra is. A dizájn, és színvilág is maximálisan passzol az adott korosztályhoz, a világító elem használata pedig szintén tökéletes választás.

Pozitívumok

- Világító elem

- Élénk, csillogó színvilág

- Maximálisan játszható/mozgatható elemek

- Mozgatható elemek /óriáskerék-szabadeső torony máshol is felhasználható/

- Elem szétválasztó segédeszköz