Az Első Vonatom - LEGO DUPLO 10507

2016-09-08

Mivel a Lego-nál minden korosztály fontos, így a bemutatkozó blogomat is célszerű a legkisebbeknél kezdeni, egy játékos vonatozással. A Lego-nál korosztályonként több termékcsalád létezik. A legkisebbeknél ez DUPLO néven fut, ami a 2-5 éves gyerkőcöknek szól, és elősegíti a megfelelő fejlődésüket. Ez leginkább az elemek színében/formájában/alakjában figyelhető meg. A DUPLO termékcsalád fontos jellemzői a lekerekített formák, élénk/figyelemfelkeltő színek, nagyobb/könnyen kapcsolódó elemek, illetve a különböző hanghatások/hangjelzések alkalmazása is. Lényegében minden olyan dolog van összegyúrva, amivel fel lehet kelteni a kisgyerekek figyelmét, és így játékosan segíti elő a fejlődésüket.


 

Érdekesség

A világviszonylatban forgalomba kerülő DUPLO készletek gyártása teljes mértékben itthon, a nyíregyházi LEGO gyárban történik az előállítástól egészen a késztermékek minőség-ellenőrzéséig/csomagolásáig.

Készletinfó, avagy mi van a dobozban?

Már a készlet doboza is kellően színes, szépen dekorált, így biztosan megakad rajta a gyermek szeme :)

Az alapkészlet jellemzői:

Ajánlott korosztály: 2-5 éves korig

- Elemszám: 51

- Figurák száma: 3

- Összerakási idő: 15-25 perc

Az összerakott készlet pedig az alábbiakat tartalmazza

- Vonat+személyvagon

- Állomás

- Üzemanyagtöltő állomás + vasúti jelzőlámpa

- Masiniszta, utazó kislány, réti kecske

- Sín elemek egy teljes, kör alakú pályához

 

A doboz kibontása utána a kisebb elemek és a vonat maga csomagolva kerültek elő, a többi elemet pedig csak a doboz óvta az esetleges sérülésektől. Ez a Duplo készleteknél nem akkora probléma, hiszen az elemek nagy része nagyobb méretű, és a formáját tekintve is kevésbé sérülékeny.

 

Összerakás, Játszhatóság, + Kiegészítő készlet

Az összerakás nem okozhat problémát, az útmutató érdemi része 7 oldal, a többi részén többnyelvű használati útmutatókat/figyelmeztetéseket találunk.

TIPP: Ebben a témakörben játékosabb lehet, ha a dobozt használjuk útmutatóként, sokkal jobban mutatja be a készlet játékosságát, és nem utolsó sorban figyelemfelkeltőbb is a kicsik szempontjából.

 

Az egyes elemek megfelelően illeszkednek egymáshoz, szokásos DUPLO minőség, maximálisan odafigyeltek arra, hogy még véletlenül se legyen sérülésveszélyes egyik sem. Különös tekintettel a Vonatra, ahol a hátsó keréknél egy rugós/önzáró elem akadályozza meg azt, hogy akárcsak véletlenül is beszoruljon valami a kerék alá.

Játszhatóság szempontjából még felnőtt fejjel is érdekes a készlet, de ugyebár itt nem ez a korosztály a célközönség. A vonat és a személykocsi a sínpálya nélkül is mozgásképes, ami szintén pozitívum, hiszen bárhol/bármikor tologathatják a kicsik. A vonaton 2 további gomb is található, az egyik az indításért, a másik pedig a 'tankolásért' felel. A hangok egyszerűek, de jók, és kellően hangosak is, hogy élvezhető legyen a játék a kicsiknek. Ami szintén pozitívum, hogy a vonatba beépítettek egy időzítő szerkezetet is, ami 2 perc folyamatos használat után automatikusan leállítja azt. Apró, de praktikus figyelmesség a LEGO részéről, hogy kímélni tudjuk a vonatba rakható 3 normál ceruzaelemet ami nem tartozéka a készletnek.

TIPP: célszerű tölthető elemeket használni a minél hosszabb játékidő eléréséhez.

Az alapkészlet hasznos kiegészítője lehet a 10506-os számú sínkészlet, amivel tovább bővíthetjük vonatunk mozgásterét. A kiegészítő készlet további 16 elemet tartalmaz, melyek közül 8 íves, 5 egyenes, 2 váltókapcsolós, és 1 sorompós vasúti átjáróval kombinált.

 

A plusz elemek segítségével számtalan variációban és alakban álmodhatjuk meg vonatunk útját. Ehhez természetesen javaslatokat is kapunk a doboz hátoldalán, és a mellékelt használati útmutatóban egyaránt.

 

Szemléltetés gyanánt az alábbi felállást választottam, bár kicsit furfangosra sikerült az összerakása, mivel a felső pálya elemeinél az egyik íves modul csak fordított állapotban passzolt a helyére /később kiderült, hogy 3 elem kihagyásával tökéletesen sikerülhet az útmutató által ajánlott vasúti útvonal :)/.

 

Értékelés

Az alapkészlet már önmagában is tökéletes választás lehet az apróságoknak, megfelelően interaktív, színes és játszható is 2-5 éves korig. A kiegészítő készlettel kombinálva pedig jóval szórakoztatóbb/interaktívabb az összerakás, és maga a játék is. A korhatáros besorolás megfelelő, de ez természetesen nem jelent akadályt a kicsit 'idősebb' lurkóknak, hogy már 'felnőttebb' fejjel is ugyanúgy játszanak vele, élvezzék a vonatozást.

Pozitívumok

- A vonat használható a sínpálya nélkül is használható

- Különböző hanghatások

- Elemkímélő üzemmód

- Változatos színek/formák

- Segíti a motorikus képességek fejlődését