Kutatás a vulkánok földjén - LEGO CITY 60124

2016-09-15

A Lego fiús készleteinek az első, és legrégebbi vonala a City, régebben Town/Classic Town néven futott. Elsősorban az 5-12 éves korosztálynak készülnek ezek a készletek, de mint tudjuk, a Lego kortalan, így a nagyobbak is nyugodtan beszállhatnak a kisebbek kalandjaiba. A City vonal készleteinek alapja mindig egy történet, amit az adott készlet próbál szemléltetni/elmesélni. Jelen esetben egy vulkánkutató bázis életébe kapcsolódhatunk be. Segíts a tudósoknak, és a kutatóknak, hogy új információkat nyerjenek a vukánról! Keress egy helyet, ahol fel lehet állitani a kutatóbázist, hogy a tudósok használhassák a szükséges készülékeket! Utána helyezd el a kőtömböket az exkavátor és a dömper segítségével az állványokon, majd törd fel őket, hogy megszerezd a kristályelemeket! Aztán röpítsed el a drónt a vukán felett, hogy felülnézetből is szemügyre vehesd!


 

Készletinfó, avagy mi van a dobozban?

A nagyméretű színes doboz grafikája szokásos Lego színvonal, egyszerű, de kellőképpen színes, és tökéletesen vissza adja a készlethez kapcsolódó történetet. 

1kutatas-a-vulkanok-foldjen-lego-city-60124.jpg

2kutatas-a-vulkanok-foldjen-lego-city-60124.jpg 

A készlet jellemzői

  • Ajánlott korosztály: 8-12 éves korig
  • Elemszám: 824
  • Figurák száma: 6
  • Összerakási idő: 60-80 perc

 

3kutatas-a-vulkanok-foldjen-lego-city-60124.jpg

 

Az összerakott készlet a következőket tartalmazza

-         kutatószemélyzet+kutató drón

-         mobil kutatóbázis működő daruval, szeizmográffal

-         lánctalpas markoló működő légkalapáccsal

-         kitörni készülő vulkán lávalabdákkal, és értékes kristályokkal

 

A 824 elem 8 számozott zacskóban található, plusz 2 számozatlanban a fortyogó vulkán elemei, így minden elem csomagolt. Az összerakási útmutató 4 füzetből áll plusz a mellékelt matricalap. Az egyes lépések jól érthetőek/illusztráltak, így könnyű a haladás, az útmutatót követve 199 oldalon keresztül. A mellékelt matricalapon 17 számozott matricát találunk, melyek felrakásában szintén az útmutató van segítségünkre.

 

4kutatas-a-vulkanok-foldjen-lego-city-60124.jpg

5kutatas-a-vulkanok-foldjen-lego-city-60124.jpg

 

TIPP: Matricázási javaslat, a leválasztás után az adott elemen válasszuk ki az egyik oldalt/sarkot, és először ennél a kisebb résznél/felületen próbáljuk egyenesbe állitani azt. Ha már látszik, hogy jó helyen van, akkor végig simíthatjuk, és a matrica többi része már szintén tökéletes helyen lesz, megfelelő távolságra.

 

Összerakás, Játszhatóság

Az összerakásban, mint mindig, a számozott zacskók sorrendjében kezdhetünk legózni, azonban jelen esetben a készlet járművei, és a vulkán is, külön útmutatókat kaptak. Így ha szeretnénk, vagy a gyerkőc úgy rendelkezik /mert ugye ő a főnök J /, akkor például a lánctalpas munkagépet is összerakhatjuk először. Ez olyan készleteknél tökéletes megoldás /főbb elemekre bontott útmutató/, ahol több járműből, vagy épületből áll a készlet, és azok nincsenek közvetlen kapcsolatban egymással.

 

Az egyes zacskók az alábbi bontásban tartalmazzák az elemeket

  1. kutató drón + kezelő, szállító dömper + kutatómunkás

6kutatas-a-vulkanok-foldjen-lego-city-60124.jpg

  1. mobil kutatóállomás + személyzet

7kutatas-a-vulkanok-foldjen-lego-city-60124.jpg

  1. lánctalpas munkakép + személyzet

8kutatas-a-vulkanok-foldjen-lego-city-60124.jpg

  1. vulkánhegy

9kutatas-a-vulkanok-foldjen-lego-city-60124.jpg

 

Miután sikerült összeraknunk a járműveket, kezdődhet a fortyogó vulkán felfedezése, és az értékes kristályok vizsgálata J .

 

Játszhatóság szempontjából a készlet következő elemeit lehet kiemelni

-         A szállító dömper billenő része mozgatható

-         A mobil munkaállomás oldal elemei nyithatóak, tartalmaz egy kristályvizsgáló részt, és egy szeizmográfot, amivel a vulkán okozta földrengéseket vizsgálhatjuk. A szállító teherautón van egy működő daru is, amivel a kibányászott kristályokat tudjuk mozgatni.

10kutatas-a-vulkanok-foldjen-lego-city-60124.jpg

11kutatas-a-vulkanok-foldjen-lego-city-60124.jpg

-         A lánctalpas munkagép mozgatható, a kabin szintén forgatható, mint egy igazi munkagépnél. A légkalapács része is mozgatható egy ötletes/gumis megoldással.

 

Tipp: A lánctalp összerakása kicsit monoton lehet a sok elem miatt, mivel nincsenek nagyobb/hosszabb részek, minden elem különálló, így gyorsíthatunk az összerakáson, ha többen/egyszerre rakjuk össze mindkét oldalát. Az ajánlott elemszám 42 oldalanként, de ebben az esetben a végeredmény nem lesz tökéletes, mert ’lógni’, lötyögni fog a lánctalp. A tökéletes megoldáshoz mindkét oldalhoz eggyel kevesebb elem is elég /41/, így kellően feszes lesz a kész lánctalp, nem fog beakadni semmibe, és továbbra is működőképes marad a gyerkőcök legnagyobb örömére.

 

-         A vulkán szintén ’működőképes’, egy billenő elem segítségével a vulkánba helyezett lávagolyók kilőhetőek.

 

Tipp: A vulkán oldalai megegyeznek, így gyorsabban összerakhatjuk őket, ha párhuzamosan építjük minden oldalát.

 

Összegzés, Értékelés

A készlet témaválasztása nagyon érdekes, és figyelemfelkeltő, hiszen ki ne szeretne vulkánokat kutatni, vagy lánctalpas munkagépeket vezetni, pláne 8-12 éves korban. A dobozgrafika szintén megfelelő, a ’Vulkáni felfedezők’ vonal színvilága is egységes, passzol a témakörhöz. Ettől függetlenül minden jármű kombinálható más készletekkel is, ha éppen ott is szükség van egy darura vagy egy munkagépre :) .

12kutatas-a-vulkanok-foldjen-lego-city-60124.jpg

 

Pozitívumok

  • A járművek mozgathatók, működőképesek.
  • A figurák ’festése’ kellően változatos, szinte mindegyik ruháján van valami érdekes. A vulkánkutató szkafanderes kimondottan jól dizájnolt, önmagában is megállja a helyét, gyűjteménybe is kiváló választás lehet.
  • Egyszerű, de ötletes megoldás a légkalapács kialakítása, és a ’vulkánkitörés’ is.
  • A járművek védőrácsának kialakítása is ötletes.
  • A mellékelt matricák is jók, különösen a földrengésmérő eszközé.