A nagytesó Legózik, a kicsi mindent megeszik – mi a megoldás?

2016-12-21

A címben szereplő problémára valószínűleg sok két- vagy többgyerekes szülő bólogat komolyan. Alapvetően jó dolog, ha egy családban több gyerek van, de vannak szituációk, amiket nagyon nehéz megoldani a korkülönbségek miatt. Az egyik ilyen az, hogy a nagyobb gyerekek előszeretettel legóznak, de van mellettük egy (vagy több) kúszó-mászó, minden megkóstoló korban lévő baba, aki miatt retteghetünk a földön lévő kockáktól, hiszen lenyelheti, vagy ami még rosszabb, félrenyelheti, elzárhatja a légútját. Egyértelmű tehát, hogy a klasszikus Lego a kicsi gyerekeknek veszélyes – ezt a gyártó is tudja, nem véletlenül jelzik a játék csomagolásán, dobozán, hogy milyen korosztály számára ajánlják a terméket. A nagyoknak ellenben kifejezetten jó, készségfejlesztő játék a Lego. Azt viszont mégsem mondhatjuk az idősebb gyerekeknek, hogy ne legózzanak a kicsi miatt. Egyrészt, mert nem fair, másrészt, mert ezzel elveszünk tőlük egy remek fejlődési lehetőséget. De akkor mégis mi a megoldás?

 

LEGO kicsiknek és nagyoknak 

Legózni egy helyiségben

Nos, elég kézenfekvő, hogy a nagyok, ha legózni akarnak, tegyék azt egy külön helyiségben, ahová a kicsi nem mehet be addig. A Lego elemei így ott maradnak az adott szobában, a lakás többi része pedig Legomentes terület lesz, ahol a mászó baba szabadon és veszélytelenül garázdálkodhat.

Ha ezt a verziót választjuk, kérjük meg a nagyokat, hogy fokozottan figyeljenek oda, hogy tényleg ne kerüljön ki Lego a szobából, ne hordják ki, maradjon minden ott bent. Ha elég nagyok ahhoz, hogy egyedül legózhatnak, ahhoz is elég nagyok, hogy ezt a kérést megértsék.

 

külön LEGO helység a nagyoknak

 

Járókába a kicsit

Ezt a megoldást nem minden baba tűri, és nem is minden szülő ért egyet abban, hogy huzamosabb ideig járókában legyen egy mászó gyerek. Ha azonban szerencsénk van, és a baba boldogan eljátszik egy járókában is, ezt a kihasználva zöld utat adhatunk a nagyoknak a Legózásban. Ebben az esetben azonban meg kell beszélni a Legózókkal, hogy ha a kicsi megunta a járókát, és ki kell venni, akkor vége az építkezésnek.

 

A kicsi alvásidejében Legózzanak

Egy baba még elég sokat alszik, egy mászó 7-10 hónapos általában még legalább naponta 2 alkalommal igényel egy másfél-két órás alvást. A nagyok legózhatnak akkor, amikor a kistesó alszik, így semmit nem tud véletlenül lenyelni. A módszer hátránya, hogy ha felébred a pici, szintén vége szakad a Legózásnak. Esetleg ki lehet egészíteni azzal, hogy akkor is játszhatnak a Legóval, ha a kicsi nincs otthon  megkérhetjük a nagyszülőket, vagy az egyik szülő bevállalhatja, hogy elviszi sétálni a babát.

 

Alvás és szunnyadás LEGO mellett

Mindhárom megoldásnak megvan a maga létjogosultsága különböző családokban, de legjobbnak talán az első lehetőség tűnik, ahol a nagyobb gyerekek nincsenek időben korlátozva, de sajnos nem mindenhol van lehetőség elvonulni külön helyiségbe. A lényeg, hogy olyan megoldást találjunk, ami – ha kompromisszumos is – de mindenki számára tartható, és persze biztonságos a picinek is. Könnyíti a helyzetet, ha elmagyarázzuk a nagyoknak, hogy átmeneti állapotról van szó, nemsokára már Legózhatnak együtt is.