Volvo EW 160e rakodógép - LEGO TECHNIC 42053

2016-09-30

A Lego Technic készletei a valósághűen működő, mechanikus vonal kedvelőit célozzák meg. Azokat, akiket mindig is érdekel, hogy mi hajtja az autót, hogy működik egy daru, vagy teherautó, vagy akár egy repülőgép. A készletek nagy része a valóságban is megtalálható jármű, így lényegében a valódi jármű kicsinyített mását kapjuk meg egy-egy Technic készlet kibontása után. A készleteken belül is vannak természetesen egyszerűbbek, és bonyolultabbak, amik már a ’nagyoknak’ vagy felnőtt gyűjtőknek készültek. A nagyobb elemszámú készletek mindegyike 2 az 1-ben készlet, tehát a dobozból összerakható ’A’ modellen kívül megépíthetünk egy ’B’ modellt is. A ’B’ modell leírását a Lego hivatalos oldaláról tölthetjük le pdf formátumban. Az ajánlott korosztály a 7-17 évesek.


 

Készletinfó, avagy mi van a dobozban?


A Technic mércével is nagynak mondható doboz grafikája tökéletesen visszaadja az eredeti jármű bonyolultságát, és működését. A doboz hátoldalán minden lényeges funkciója is bemutatásra kerül.

1Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg

2Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg

3Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg

A készlet jellemzői


•    Ajánlott korosztály: 10-16 éves korig vagy felette
•    Elemszám: 1166
•    Figurák száma: 0
•    Összerakási idő: 8.5-9 óra

Az 1166 elem 12 számozatlan zacskóban található, ez már előrevetíti, hogy a masinát nem fogjuk tudni pikk-pakk összerakni . Az összerakási útmutató vaskosnak mondható, az érdemi része 245 oldal. Minden Technic útmutatók jellemzője, hogy nagyobb elemek 1:1 arányban vannak feltüntetve az adott lépésnél. Ez tökéletes segítséget nyújt a megfelelő elem megtalálásában, hiszen hozzá lehet mérni az adott képhez az alkatrészt. Nagy segítség. A mellékelt matricalapon 32 számozott matricát találunk tökéletesen nyomva. A matricalap tartalmazza mindkét modell matricáit, ami szintén pozitívum, így a ’B’ modellt is megfelelően fel tudjuk díszíteni.

4Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg

5Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg

TIPP: Matricázási javaslat, a leválasztás után az adott elemen válasszuk ki az egyik oldalt/sarkot, és először ennél a kisebb résznél/felületen próbáljuk egyenesbe állitani azt. Ha már látszik, hogy jó helyen van, akkor végig simíthatjuk, és a matrica többi része már szintén tökéletes helyen lesz, megfelelő távolságra.


Összerakás, Játszhatóság


Az útmutató segítségével a már említett ’A’ modellt, egy kanalas munkagépet tudunk összerakni. Itt az elemek nagy száma miatt már célszerű a szétválogatással kezdeni a mókát. Ekkora elemszámú készletnél ugyanis rengeteg kicsi, és még kisebb tartó/csatlakozó/merevítő, és egyéb elemmel fogunk találkozni. Esetenként akár százas nagyságrendben is típusonként, szóval a szétválogatással saját magunk későbbi ’munkáját’ könnyítjük meg az összerakás alatt. A munkagép funkciói a pneumatika elvén működnek, szóval a készlet tartalmaz egy levegőpumpát, és rengeteg vezetéket, amin keresztül a megfelelő helyre jut el a levegő. Így tudjuk szemléltetni az eredeti jármű egyes funkcióit.

Következzen pár kép az építés egyes fázisairól, köztük az említett tömlőrengeteggel :).

6Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg

 7Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg

 8Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg

 9Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg

 10Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg



A játszhatóság szempontjából az ’A’ modell az alábbi jellemzőkkel bír:
-    347 fokban forgatható felépítmény
-    forgatható első tengely, így kanyarodni is tudunk mindkét irányba
-    mozgatható rakodókanál
-    mozgatható támasztó bakok a stabilitás növelésére
-    a markolórúd minden eleme a valóságnak megfelelően mozgatható
-    az eredeti munkagép jellegzetessége a függőlegesen mozgatható kabin, ezt ennél a készletnél is megoldották


11Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg

 12Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg

 13Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg

 14Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg

 15Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg

 16Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg


Az egyes funkciókat a markoló hátulján lévő karok segítségével tudjuk aktiválni, a pontos funkciókat pedig jelzések mutatják.
17Volvo-EW160e-rakodógep-LEGO-TECHNIC-42053.jpg
Az összerakott munkagép további extra funkciója, hogy a megfelelő kiegészítő készlet /power functions/ segítségével az összes felsorolt funkció motorizálható. Ez a Technic készletek egyik nagy előnye. A készletek nagy részénél meg lehet oldani a motorizálást is, esetlegesen a távirányitást is, így még nagyobb élmény lehet a mozgás/pakolás/rakodás. Ehhez minden esetben az útmutató nyújt segítséget, a motorok beépítéséhez szükséges összes lépést tartalmazza.


Összegzés, Értékelés


A készlet tökéletesen mutatja be a Technic vonalra jellemző szerkezeti és funkcióbeli megoldásokat. Ennek következtében megfelelően látványosan tudjuk szemléltetni az eredeti jármű működését. Az egyes megoldások kellően összetettek, és így bizonyos fokú odafigyelés is szükségeltetik az egyes építési fázisoknál. Mindenképpen ajánlott ’felnőtt’ felügyelet, hogy ne forduljon unalomba az építkezés. Nagyobb srácoknak viszont érdekes lehet, hogy láthatják pl. egy kormánytengely működését, vagy a fogaskerekek mozgását. Ez a Technic készletek másik nagy előnye, hogy kellően játékosan tanulhatjuk meg az egyes gépek/motorok/szerkezetek működését, hiszen saját magunk is láthatjuk, hogy ’mi történik a motorháztető alatt’.


Pozitívumok


•    részletes kidolgozás
•    a valódi munkagép funkciói megfelelően szemléltethetőek
•    motorizálhatóság
•    2 az 1-ben készlet
•    méretarányos segítség az útmutatóban
•    pneumatikus rendszer